Site Overlay

Zveza za šport invalidov Slovenije

Prihodnje leto, 2022,  bo Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite praznovala častitljivi jubilej 60 let delovanja. Sedanja organiziranost Zveze ŠIS-SPK ima svoje korenine v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je 10 nacionalnih invalidskih organizacij odločilo, da ustanovijo novo Zvezo ŠIS-SPK. Tako je Zveza ŠIS-SPK iz zveze invalidskih športnih društev postala zveza nacionalnih invalidskih zvez. Danes zveza s svojim delom skrbi za razvoj množičnega parašporta, hkrati pa bdi nad vrhunskim parašportom, ki v svetovnem merilu dosega najvišje možne rezultate, vključno z 51 paralimpijskimi medaljami. Prav paralimpijske igre so globoko zaznamovale leto 2021. Slovenija je na igrah nastopila s sedemčlansko odpravo, od tega so bili trije debitanti, vseh sedem pa se je izkazalo. Pečat odpravi je vnovič dal parastrelec Franček Gorazd Tiršek, ki je osvojil dve paralimpijski kolajni. Na zvezi pa svoje misli usmerjajo v zimo, saj bo marca prihodnje leto vnovič paralimpijsko, saj bo Peking od 4. marca naprej gostil zimske paralimpijske igre. Odmeven rezultat bo tam lovil paraalpski smučar Jernej Slivnik.

#WeThe15

V letu 2021 smo bili in ostali del gibanja, globalne kampanje, #WeThe15, s katero opozarjamo na diskriminacijo ljudi z invalidnostmi, ki predstavljajo kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva. S to kampanjo smo opozorili nase, hkrati pa napovedali odločen boj za večjo vidnost in vključenost invalidov v družbene tokove. Gibanje  združuje raznolike organizacije iz sveta športa, človekovih pravic, politike, gospodarstva, umetnosti in zabavne industrije. Nastalo je na pobudo Mednarodnega paralimpijskega komiteja in zveze International Disability Alliance, med podporniki pa najdemo tudi Evropsko komisijo, Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice,  Svetovno zdravstveno organizacijo in UNESCO. Slovenska ambasadorja gibanja sta Nastija Fijolič in Tilen Ribnikar. Kampanji na globalni ravni se je pridružila Slovenija, bolje rečeno, glavno mesto Ljubljana tako, da je Ljubljanski grad tisti večer bil obarvan vijolično.

 

Športni duh ne izbira telesa

Režiserka Enya Belak z ekipo je za Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite že leta 2019 ustvarila video, s katerim smo želeli slovenski javnosti približati parašport in vse skupaj spodbuditi k spremljanju paralimpijskih iger v Tokiu. Spot smo na TV Slovenija premierno predvajali 3. decembra 2020, s kampanjo pa smo nadaljevali letos med paralimpijskimi igrami v Tokiu, ko smo televizijske gledalce spodbujali k navijanju za naše paralimpijce. Po sloganom Športni duh ne izbira telesa pa je potekala tudi kampanja v revijah in na plakatnih mestih po Sloveniji.

 

Sistemske rešitve

»V parašport želimo vključiti še več mladih. Panog je preveč, zato gradimo sisteme, ki bi bili prijaznejši do mladih invalidov in bi jim omogočali, da tudi oni vstopijo v organizirano vadbo. Želel bi izpostaviti, da vrhunski šport tudi v športu invalidov postaja vse bolj profesionaliziran in na vrhunski ravni ter da bo treba delovati tudi v tej smeri, da bomo lahko, seveda predvsem naši športniki, ohranili stik s konkurenco na svetovni ravni. Naša želja in cilj pa sta, da na osnovi novega Zakona o športu športnike invalide vključujemo v organizirano vadbo v panožnih zvezah, ki premorejo strokovnjake in programe. Mi se želimo integrirati, ne pa zapirati v svoj geto,« vizijo zveze pojasni predsednik Damijan Lazar. Ob vrhunskem parašportu zveza bdi nad izvajanjem državnih prvenstev, v zadnjih letih pa s številnimi akcijami in partnerji opozarja na prisotnost in aktivnosti invalidov v družbi. Tudi z organizacijo odmevnih mednarodnih tekmovanj: zveza je tako leta 2017 gostila evropsko prvenstvo v paranamiznem tenisu, leta 2018 še svetovno prvenstvo, vrhunec pa so bile v letu 2021 sploh prve v zgodovini namiznoteniške kvalifikacije za paralimpijske igre v Tokiu. Zveza je danes doma in na tujem prepoznana kot izjemen organizacijski partner.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite in Lidl Slovenija sta zasnovala program Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport. S programom želimo tudi spremeniti pogled na šport iz vidika mladih invalidov, ozaveščati javnost in posledično razbijati predsodke o vključevanju mladih invalidov v športne programe in pomagati ter spodbujati različna društva ter organizacije pri prilagoditvi programov za mlade invalide. Pomemben del programa je tudi povečanje nabora usposobljenih pedagogov, ki so vešči dela z otroki invalidi in vzpostaviti kakovostno bazo ponudnikov športnih aktivnosti za mlade invalide.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski Paralimpijski komite je tudi nosilec ideje in organizator paralimpijskega tabora za družine, ki že tri leta poteka v Laškem. Letos avgusta je sodelovalo kar 16 družin, skupaj pa 49 udeležencev, za katere smo pripravili pester in zanimiv program. Predvsem pa otroci dobijo možnost, da v kratkem času, nekaj dni, pod strokovnim vodstvom preizkusijo številne parašporte in najdejo nekaj zase. Hkrati pa je tabor tudi izjemno koristen za starše, ki si lahko med sabo in stroko izmenjajo izkušnje.

Pomemben element pri ozaveščanju družbe so paralimpijski šolski dnevi. Osrednji pomen in vrednost teh dni je, da naša ekipa na šoli, kamor smo vabljeni, predstavimo parašport – vključno z delom v športni dvorani, kjer lahko mladi parašportne panoge preizkusijo, še prej pa prisluhnejo inspirativni zgodbi parašportnika.

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas?

Veseli bomo vaše pošte, pišite nam na info@zsis.si

Kliknite tukaj in si oglejte aktivnosti iz leta 2020.